Op vakantie met een elektrische auto? Hier wat tips!

Op vakantie gaan met een elektrische auto is prima te doen. Door met een aantal dingen rekening te houden ga je voorbereid op weg en zal het je ongetwijfeld meevallen! Lees gauw verder voor onze tips voor vakantie met je elektrische auto. 

 

1. Vraag op tijd je laadpas(sen) aan voor in het buitenland

De Nederlandse laadpas die je al bezit, is niet in elk ander land geldig. Kijk daarom vooraf welke laadpassen je voor welk gebied nodig hebt, en bestel deze ruim van tevoren. Hierbij krijg je vaak de keuze tussen een laadpas met abonnement of eentje waarbij je per keer betaalt. Dit laatste is nét wat duurder tijdens het opladen, maar voor vakantie wel aan te raden omdat je niet betaalt wanneer je de pas niet gebruikt.

2. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming

Verschillende online boekingssites (bijvoorbeeld Booking.com) bieden je de mogelijkheid om te filteren op oplaadmogelijkheden voor elektrische auto bij je accommodatie. Mocht deze mogelijkheid bestaan, probeer dan ook direct de laadpaal de reserveren. Deze zijn in vakantieperiodes namelijk drukker bezet, dus het is verstandig om alvast je plekje op te eisen!

3. Installeer mobiele apps met laadpaalinformatie

Google Maps biedt je de mogelijkheid om laadpalen te vinden. Ook kan je van tevoren een app installeren van een lokale aanbieder in het gebied van je bestemming. Deze informatie is vaak nét wat uitgebreider, met bijvoorbeeld informatie over de status (vrij, bezet, buiten gebruik). NewMotion heeft een goede dekking in Europa: via hun app kan je laadpalen vinden, ernaartoe navigeren en de status bekijken. Hiervoor heb je overigens wel een laadpas van NewMotion nodig.

4. Houd rekening met een verminderde actieradius in warme/koude gebieden

Vergeet niet dat rijden in de bergen of rijden in flinke kou/hitte een negatieve invloed heeft op je actieradius. Houd daarom rekening met dat er wellicht een extra stop nodig is tijdens de rit.

5. Maak gebruik van regeneratief remmen

Door zo veel mogelijk regeneratief te remmen win je veel energie terug, terwijl je je remmen minimaal belast. Hoewel dit altijd handig is, is dit extra effectief in de bergen. De meeste elektrische auto's bieden deze mogelijkheid via flippers achter het stuur. Mocht je het niet kunnen vinden, probeer de auto in de Eco-stand te zetten.

6. Neem een 230V/Type-3-laadkabel mee

Neem voor de zekerheid een 230V laadkabel mee. Hoewel dit natuurlijk zeer traag oplaadt, is het wel fijn om deze laatste optie achter de hand te hebben wanneer je écht bent gestrand. In Frankrijk en Italië kan het overigens heel goed voorkomen dat de laadpaal enkel een Type-3 aansluiting heeft. Daarom is het ook altijd aan te raden om dit type kabel ook mee te nemen.

7. Vergeet de gebruikelijke reisbenodigdheden niet

Elektrische auto's zijn natuurlijk ook "gewone" auto's, dus de gebruikelijke reisbenodigdheden mogen niet vergeten worden. Denk bijvoorbeeld aan milieustickers, landspecifieke uitrustingen, eventueel winterbanden, et cetera.

ECAR BY DUCAR wenst je een ontzettend fijne vakantie toe! Voor tips & tricks of een geheel vrijblijvend adviesgesprek over elektrisch rijden, bel 0172-410105.